Utrustning

Hjälm

Det är lag på att ha hjälm när man kör (och blir skjutsad på) motorcykel i Sverige. Tur är det, eftersom hjälmen är ett oumbärligt skydd. Dessutom krävs det av många försäkringsbolag.

De vanligaste typerna av hjälmar är integralhjälm, systemhjälm, jethjälm och crosshjälm.

MC hjälmar Shoei RF-1200 Marquez 3
Shoei RF-1200 Marquez 3

Integralhjälmen är den klassiska motorcykelnhjälmen som täcker hela ansiktet och har ett visir som skyddar ögonen.

MC hjälmar Shoei Neotec Modular
Shoei Neotec Modular

Systemhjälmen liknar integralhjälmen men har även möjligheten att öppna upp hela framsidan av hjälmen. Praktisk om du ofta gör kortare stopp men inte vill ta av dig hjälmen varje gång.

MC hjälm Nolan N21 Visor
Nolan N21 Visor

Jethjälmen är öppen framtill. Vissa modeller har ett visir. Jethjälmen skyddar sämre än övriga hjälmar men är praktisk i lägre hastigheter och lämpar sig därför väl för stadstrafik.

MC hjälm Fox Racing V2 Union
Fox Racing V2 Union

Crosshjälmen passar dig som kör mycket off-road. Den har mycket bättre ventilation än de övriga hjälmarna och ett separat visir som har svårare för att imma igen.

Kläder

När du kör motorcykel förflyttar du dig klart mycket snabbare än när du cyklar. Även i stadstrafik kommer du att färdas i 50 km/h och på motorvägen i mer än det dubbla. Din kropp är inte anpassad för att tåla stötar vid dessa hastigheter och det därför viktigt att du skyddar dig med rätt utrustning. En hjälm är inte tillräckligt.

Förutom stötar finns riskerna med friktion. För att slippa slita upp huden och behöva laga den med hud från andra delar av kroppen är det inte tillräckligt att ha en bra hjälm. Hela kroppen måste vara skyddad!

Det engelska uttrycket ATGATT eller All The Gear All The Time är bra att ha i bakhuvudet. Det är alltså viktigt att du kör med rätt utrustning. Förutom hjälmen behövs jacka, byxor, skor och handskar (helst i läder) och ryggskydd.

.
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *