Riskkurserna

På din väg till körkortet behöver du genomgå två obligatoriska riskkurser, riskettan och risktvåan. Riskettan är en teoretisk kurs som informerar om risker i trafiken.  Risktvåan är en praktisk kurs där du får testa på hur du och motorcykeln reagerar i olika situationer. Kurserna är fristående från varandra och tar ca 4 timmar vardera. Kurserna erbjuds av trafikskolor och andra organisationer.

Även om du har genomgått riskettan och risktvåan när du tagit B-körkort får du inte tillgodoräkna dig de kurserna. Om du däremot har gått riskkurserna när du tog ditt A1- eller A2-körkort behöver du inte gå dem igen.

Riskettan genomförs i föreläsningsform där föreläsaren ibland ställer frågor till deltagarna. Riskettan liknar alltså handledarkursen och riskettan för B-körkort.

Risktvåan är en praktisk kurs. Risktvåan är snarlik den s.k. “halkbanan” (som numera heter risktvåan för bil) för B-körkort – båda kurserna praktiska manöverövningar. Risktvåan för motorcykel sker dock på torrt underlag. Under risktvåan får du testa på inbromsningar, undanmanövrar, balansövningar m.m. och lära dig om risker, reaktionstider, inbromsning, ABS-bromsar, motstyrning m.m. Du får oftast låna motorcykel, hjälm och utrustning av kurshållaren.

Riskkurserna gäller i fem år efter det att du har genomfört dem. Du behöver alltså göra om kurserna om du inte tar ditt körkort inom den tiden.

.
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

En tanke om “Riskkurserna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *