Övningskör privat

 

 

Bild på en elev som övningskör mc privat

Även om väljer att övningsköra MC med trafikskola är privat övningskörning ett bra komplement och ett bra sätt att spara pengar. Har du möjligheten att övningsköra privat kan du i lugn och ro först lära dig att hantera motorcykeln innan du går vidare till körskola.

För att du ska få övningsköra med privat handledare krävs att handledaren har ett handledartillstånd. Ett handledartillstånd kostar 50 kr och du kan ansöka om det här.

Det bästa sättet att lära sig köra är att lägga mycket tid på privat övningskörningen så att du lär dig grunderna för att hantera motorcykeln och får körvana i trafik. Då och då kan du ta några lektioner på trafikskola för att finjustera din teknik och uppmärksamma misstag du gör.

När du har motorcykel och handledare, börja med att åka till en tom asfaltsyta, till exempel en parkeringsplats.Kör rakt fram i så låg hastighet du säkert klarar av, utan att sätta ned fötterna. Ställ sedan upp två koner ca tre motorcykellängder från varandra. Försök att köra i en åtta runt konerna. Minska sedan avståndet mellan konerna allt eftersom du klarar av det.

Några enkla knep:

  1. Fokusera på ett objekt långt borta åt det håll du tänker svänga.
  2. Tryck med foten på den yttre fotpinnen när du svänger (dvs. vänster fotpinne när du svänger höger) för att balansera vikten och förhindra motorcykeln för att falla.
  3. Tänk hela tiden på hur du använder vänsterhanden för att justera kopplingen.
  4. Ge lite gas om du behöver räta upp motorcykeln.
.
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *