Sena 20S bluetooth headset

4 bra bluetooth-headset (och 1 dåligt)

Bluetooth-headset (blåtands-headset, intercom) är i princip ett måste när man kör motorcykel med passagerare eller vänner. Nedan jämför vi de bästa intercomsen och föreslår några billigare alternativ för dig som vill spara pengar.

Vad är en intercom?

Ett intercom-system är ett system för att tala med andra MC-förare genom FM-bandet eller andra radiovågar. Systemet liknar därför walkie-talkies. Idag är de flesta intercoms även bluetooth-headset som gör det möjligt att lyssna på musik och tala med andra förare samtidigt genom hjälmen.

Sena eller Scala?

Sena och Scala utgör de två största konkurrenterna bland de intercoms som finns. Båda märkena har modeller som tävlar om att vara bäst. Tyvärr går det inte att kommunicera mellan de olika märkena, utan det vill till att de som pratar har intercoms från samma märke. Utan att jämföra de olika modellerna av intercoms (det kommer nedan) är det ändå värt att nämna de övergripande skillnaderna mellan Sena och Scala.

Intercoms från Sena är i första hand anpassade för mindre grupper av förare, i de flesta fall upp till fyra personer. Scala, å andra sidan, är till för just större mc-grupper som ofta åker i karavan. Det innebär att Senas modeller oftast är mer lättskötta, medan intercoms från Scala kräver lite mer pill och inställningar. Sena-intercoms riktar sig därför bäst till den som primärt är ute efter ett bluetooth-headset för att lyssna på musik och ta samtal, och Scala lämpar sig bäst för den som vill åka på t.ex. SMC:s resor, där man åker i karavan.

Toppmodellerna: Sena 20S och Scala Rider SHO-1

Sena 20S är min personliga favorit som jag alltid har med mig till vardags. 20S funkar perfekt som bluetooth-headset, klarar av röststyrning och har en multifunktionsratt som liknar de klickhjul som satt på iPods före touch-skärmarnas tid. Multifunktionsratten gör det otroligt rätt att snabbt finjustera volymen. Den funktionen i sig gör Sena 20S köpvärd. Men 20S är så mycket mer. Den har även en intercom-funktion som kan sträckas ut till 2km genom att fälla ut en antenn, och den är vattentät.

Taltid: 13 timmar, Räckvidd: 2km, Samtalsgrupp max: 8, Pris: 3,000kr

Scala Rider SHO-1 är Scalas toppmodell och den intercom som Trafikverket använder vid uppkörning. Kör du upp med en körskola är därmed chansen stor att det sitter en Scala på din hjälm, troligtvis en Rider Pack Talk. Rider SHO-1 är som Scalas andra modeller inriktade på intercom-delen och har avancerade funktioner för att organisera samtalsgrupper m.m. Headsetet består av två separata puckar som placeras på hjälmens undersida mellan käkbens- och nackpartierna på vardera sida. Därmed undviker man det vindbrus som andra headsets bidrar till. På den vänstra pucken sitter knapparna för svara/avsluta samtal, ljudvolym m.m. För dig som ska rida i grupp är Scala Rider SHO-1 det bästa (men också det dyraste) valet. Modellen är specialgjord just för Shoei-hjälmar.

Taltid: 13 timmar, Räckvidd: 1.6km,Samtalsgrupp max: 9, Pris: 3,300kr

Mellanklassen: Sena 10U och Scala Rider Pack Talk

För dig som inte vill lägga över 3,000kr för ett headset så erbjuder både Sena och Scala billigare alternativ.

Sena 10U bildar tillsammans med Sena 10R och Sena 10C Senas billigare alternativ. 10R är en minimalisk och slimmad variant som tyvärr har en ganska begränsad räckvidd p.g.a. den inbyggda och svaga antennen. 10U är lika liten som 10R, men kommer med en separat fjärrkontroll som placeras på styret. 10U har en tunn, extern antenn som bidrar till en ökad räckvidd. Slutligen finns 10C, som har en inbyggd kamera.

Taltid: 10 timmar, Räckvidd: 1.6km, Samtalsgrupp max: 4, Pris: 2,500kr

 

 

Scala Rider Pack Talk är i princip en enklare version av Sena 20S. Rider Pack Talk har de mest grundläggande funktionerna till ett rimligt pris och är därmed en av de mest sålda. Har du kört med körskola har du säkert redan använt en Rider Pack Talk, eftersom den sitter på många körskolors hjälmar.

Taltid: 13 timmar, Räckvidd: 1.6km, Samtalsgrupp max: 9, Pris: 2,900kr

Budgetvalet: Fodsports V6-1200M

V6-1200M är nog det billigaste headsetet med intercom-funktion som finns tillgängligt. Det gör vad det ska och inte så mycket mer. Ljudet är acceptabelt och duger om du endast ska lyssna på musik. För det syftet är V6-1200M helt klart värt sitt pris på ca 300kr. Den stackare som får ta emot ett samtal från din raspiga mikrofon är dock inte lika nöjd.

Taltid: 8 timmar, Räckvidd: 1.2km, Samtalsgrupp max: 6, Pris: 300kr

Vilket headset är bäst?

Om du kör ensam eller endast i mindre grupper är Sena 20S det självklara valet. Tänk dock på att olika märken inte kan kommunicera med varandra. Det bästa är därför att höra med de du ska köra med om de redan har köpt något headset, och sedan välja ett av samma märke.

.
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *